Nieuws over islam in Nederland

Radiodocumentaire 'Moslima'

16 mei 2022

Hoe is de beeldvorming rond 'de moslima' ontstaan? En hoe kan dat beeld veranderen? Dat onderzoekt beeldmaker Cigdem Yuksel met radiomaker Maartje Duin in het radiodocumentaire-tweeluik ‘Moslima’. Luistertip!

Ramadan start met haatpost en provocerende Pegida-barbecues

4 april 2022

De Ramadan is nog maar net begonnen of haatpost aan en door de extreemrechtse anti-islambeweging Pegida aangekondigde, provocerende barbecues bij moskeeën volgen elkaar in rap tempo op. De islam wordt als fascistisch en terroristisch weggezet, moslims zwaar gekrenkt. Negeren en verscheuren of melden en serieus nemen? Maak je extreem- en radicaalrechts juist groter met al die aandacht of is het meer dan nodig om te blijven wijzen op het gevaar en de impact. Steeds meer moskeeën doen aangifte of willen dat. De burgemeester van Schiedam - als eerste gemeente aan de beurt - zet de toon en geeft geen toestemming voor de haat-barbecue van Pegida bij twee Turkse moskeeën in zijn stad.

Amsterdams Islamitisch Akkoord daagt politiek uit kleur te bekennen

14 maart 2022

Zaterdag 12 maart ondertekenden PvdA, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Bij1, CU en Volt het Amsterdams Islamitisch Akkoord. Een aantal islamitische (koepel)organisaties geven in dit Akkoord politieke partijen vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen de gelegenheid concrete uitgangspunten te omarmen die (grond)rechten van Amsterdamse moslims onderstrepen en moslimhaat en moslimdiscriminatie moeten tegengaan en bestrijden,
DENK was wel in de moskee, maar tekende op het eerste gezicht opvallend genoeg niet. Lijsttrekker Sheher Kkan gaf in een gesprek aan 'dat de partij nooit akkoorden ondertekent omdat het niet gaat om wat je de kiezer beloofd, maar om wat je doet'. Ook liet hij weten dat DENK Amsterdam 'op dit terrein zich al genoeg heeft bewezen, bijvoorbeeld met het Cornelius Haga dossier, en met voorstellen en moties die nog wel verder gaan dan de uitgangspunten van het Akkoord'. VVD, CDA, FvD en Ja21 waren ondanks herhaalde oproepen van de opstellers niet van de partij.

Onderzoek moslimdiscriminatie: normalisatie eist concrete aanpak

19 februari 2022

In 2020 en 2021 voerden het Collectief tegen Islamofobie en projectbureau Zasja in opdracht van de gemeente het actie-onderzoek 'Weerbaar tegen moslimdiscriminatie en hatecrime in Amsterdam' uit. Daaruit valt opnieuw op te maken dat een forse meerderheid van Amsterdamse moslims structureel te maken heeft met discriminatie in een breed aantal sectoren in de samenleving. Ook hun instituties blijken regelmatig doelwit van bedreigende, soms zelfs gewelddadige voorvallen. Het rapport schetst op veel plekken een triest beeld van gewenning, normalisatie en wantrouwen, maar toont ook weerbaarheid en komt op basis van alle ingezette onderzoeksinstrumenten met een forse hoeveelheid concrete aanbevelingen om (eigen) organisaties, politiek en bestuur dringend aan het werk te zetten.

Factsheet moslimhaat en moslimdiscriminatie

29 oktober 2021

Wat wordt bedoeld met moslimhaat, anti-moslimracisme, islamofobie of moslimdiscriminatie? Hoe vaak komt het voor? Wat is de impact? Wat is de rol van de media? Wat doet de politiek om moslimhaat en moslimdiscriminatie te voorkomen en wat kan er nog meer gebeuren?

Frankrijk: nieuwe wet tegen ‘separatisme’ houdt moslims in het vizier

4 augustus 2021

De afgelopen dagen was er in de media aandacht voor de demonstraties tegen het verplichte vaccineren dat Macron voor ogen heeft. Een andere belangrijke inbreuk op gelijke rechten in Frankrijk heeft minder aandacht gekregen: de wet tegen ‘het separatisme’ is afgelopen week aangenomen. Deze wet, voluit de wet voor het respect van de principes van de Republiek en de strijd tegen het separatisme, is gepresenteerd als een nieuw middel om Frankrijk te beschermen tegen islamistische machtsinvloeden. Critici vragen zich echter af of de wet gericht is tegen islamisten in het bijzonder of tegen moslims in het algemeen. En gaat een wet die tegen een specifieke religie is gericht niet in tegen het Franse devies van vrijheid-gelijkheid-broederschap? Ellen van de Bovenkamp gaat in dit artikel nader op de nieuwe wetgeving in.

Opnieuw ruiten ingegooid bij Westermoskee

5 juli 2021

Bij de Westermoskee in Amsterdam zijn gisteren voor de tweede keer in ruim een halfjaar een aantal ruiten moedwillig vernield. Moskeebestuur en moskeegangers maken zich grote zorgen over de veiligheid van de bezoekers en buurtbewoners, blijkt uit een vandaag uitgegeven persbericht.

Kwam er het afgelopen jaar structureel meer aandacht voor discriminatie en racisme in Nederlandse kranten?

25 mei 2021

Het is vandaag precies een jaar geleden dat George Floyd in Minnesota werd vermoord door een politieagent. De moord leidde wereldwijd tot protesten tegen (institutioneel) racisme, discriminatie en politiegeweld en steun voor de in 2013 opgerichte Black Lives Matter (BLM) beweging. Ook in Nederland vonden er vorig jaar in juni in verschillende steden demonstraties plaats. Op 1 juli 2020 debatteerde de Tweede Kamer over institutioneel racisme. Daarnaast leidde ook het schandaal van de Toeslagenaffaire het afgelopen jaar tot meer aandacht voor institutioneel racisme. De verwachting ontstond dat er nu meer aandacht zou komen voor de aanpak van racisme en discriminatie. Wat is hiervan te zien in de Nederlandse pers? Ik ben gaan turven hoe vaak vijf grote Nederlandse kranten de afgelopen 20 jaar de woorden racisme en discriminatie gebruiken. Ook heb ik gekeken naar specifieke vormen van racisme en discriminatie: anti-zwart racisme, moslimhaat, antisemitisme, homofobie en seksisme.

Agendering moslimdiscriminatie en moslimhaat blijft bittere noodzaak

9 mei 2021

De aanpak van moslimdiscriminatie en moslimhaat zal de komende jaren meer politieke prioriteit moeten krijgen. Dat geldt in het bijzonder voor discriminatie op de arbeidsmarkt, waar veel moslims met grove en subtiele vormen van uitsluiting te maken hebben. Die conclusie trekken Ewoud Butter, Roemer van Oordt en Ineke van der Valk, de auteurs van de Vierde Monitor Moslimdiscriminatie die vandaag is verschenen. In deze monitor hebben de onderzoekers speciaal aandacht besteed aan discriminatie van moslims op de arbeidsmarkt.

Nieuwe piek in hatecrime tegen moskeeën

14 april 2021

Brandstichting bij een moskee in aanbouw in Gouda, shockerende en grievende dreigbrieven in de brievenbus bij een flink aantal islamitische gebedshuizen verspreid over het hele land en onvervalste doodsbedreigingen aan het adres van de bezoekers van moskee Omar Ibn Al Khattab in Almere. Begin april tekent zich een nieuwe piek van gewelddadige anti-islam voorvallen in Nederland af. Roemer van Oordt deed een rondje langs de velden en schetst de achtergronden.

Overzicht haatincidenten gericht tegen moskeeën, update april 2021

5 april 2021

Sinds 2010 houd ik op Republiek Allochtonië een lijst bij met haatincidenten gericht tegen moskeeën. In dit artikel geef ik een update van deze lijst naar aanleiding van de recente brandstichting afgelopen week in Gouda en de dreigbrieven die moskeeën met Pasen in Alkmaar, Culemborg, Deventer, Enschede, Almere, Amsterdam en Rotterdam ontvingen.

Wat te doen tegen moslimhaat en moslimdiscriminatie? De suggesties van 225 respondenten

20 maart 2021

Wat kan er gedaan worden om moslimhaat en moslimdiscriminatie tegen te gaan? Dit was een van de vragen in een verkennende peiling die in januari was uitgezet. In totaal gaven 225 respondenten een antwoord op deze open vraag. Het leverde 20 A4’tjes aan interessante suggesties op. In dit artikel geeft Ewoud Butter, geclusterd, een samenvatting van deze suggesties.

Van 'ik stem' naar 'stem wijzer' – de Moslimstemwijzer

7 maart 2021

De Moslimstemwijzer is volgens de makers een week na de lancering al zo’n 10.000 keer ingevuld. Is het de grootste politieke bewustmakingscampagne ooit onder Nederlandse moslims of is de realiteit iets complexer? Een artikel van Martijn de Koning.

Wat deden de politieke partijen tegen moslimhaat en moslimdiscriminatie en wat willen ze gaan doen?

7 maart 2021

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen kijken we in een reeks artikelen naar het tegengaan van verschillende vormen van racisme, discriminatie en uitsluiting. Wat was het beleid van het kabinet, wat voor (succesvolle) initiatieven hebben politieke partijen de afgelopen kabinetsperiode ondernomen en wat zijn hun plannen voor de komende vier jaar? Dit eerste artikel gaat over moslimhaat en moslimdiscriminatie.

Hoe worden moslims op TV gepresenteerd? Resultaten van het onderzoek van Tayfun Balcik

4 maart 2021

Onder invloed van de BLM-protesten waren er de afgelopen zomer relatief veel positieve berichten over ‘de moslims’ en/of de islam op de Nederlandse TV. Positievere en cultureel sensitieve berichtgeving in die periode over zaken als ‘institutionele discriminatie’ en ‘systemisch racisme’ leidde ook tot ‘pro-divers nieuws’ over moslims. Dat blijkt uit het onderzoek MoslimsopTV dat Tayfun Balcik vanavond presenteerde.

Ervaringen met moslimdiscriminatie en de rol van de politiek. Deel I: een peiling

24 februari 2021

Het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie en Emcemo organiseren in aanloop naar de verkiezingen verschillende debatten met politici en anderen over de aanpak van moslimhaat en moslimdiscriminatie. In dat kader is tussen 25 januari en 16 februari een verkennende peiling uitgezet. Martijn de Koning en Ewoud Butter beschrijven hieronder de resultaten van deze peiling.

Kabinet en Kamer zoeken nog naar aanpak van moslimdiscriminatie

11 december 2020

Sinds ongeveer 2010 wordt in het Nederlandse parlement aandacht gevraagd voor het tegengaan van moslimdiscriminatie en moslimhaat. De discussie spitst zich steeds meer toe op de vraag of specifiek beleid noodzakelijk is. Wat gebeurde er in 2020? Ewoud Butter maakte ook dit jaar een overzicht.

De moslimbroederschap is veranderd

24 november 2020

De islamitische organisatie Moslimbroederschap heeft een slechte reputatie. Deze is voor een groot deel gebaseerd op oude praktijken en denkbeelden. De organisatie heeft zich dus door de tijd heen alsook in de Europese context ideologisch en praktisch aangepast. Dat schrijft Joas Wagemakers, islamoloog en kenner van de Moslimbroederschap.

Clichés domineren beeldvorming moslims op tv

14 november 2020

Hoe wordt er op de Nederlandse televisie bericht over moslims? In het kader van Moslims op Tv gaat Ewoud Butter in dit artikel nader in op onderzoek dat is gedaan naar de wijze waarop de Nederlandse tv specifiek aandacht besteedt aan moslims. Hij illustreert dat met enkele filmpjes.

'Moslima'. Een onderzoek naar de representatie van moslima's in de beeldbank van het ANP

2 oktober 2020

Volgens de beeldbank van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) is de Nederlandse moslima gesluierd, passief, werkt ze als kassière en vind je haar vooral op straat, op de markt of tijdens het winkelen. Dit is wat er voornamelijk te zien is op de foto’s die verschijnen onder de zoekterm ‘moslima’. De foto's zijn eenzijdig en de omschrijvingen en zoekwoorden bij de foto's bevatten woorden en begrippen die vaak niet overeen komen met wat er feitelijk te zien is op de foto, maar die wel bijdragen aan stereotypering en stigmatisering van moslima’s. Fotografen gebruiken deze woorden uit commerciële overwegingen, om de vindbaarheid van hun foto te vergroten. Dit blijkt uit onderzoek dat is gedaan door fotograaf Cigdem Yuksel en onderzoeker Ewoud Butter. Het onderzoek wordt op 2 oktober in samenwerking met moslimvrouwen collectief S.P.E.A.K. in Pakhuis de Zwijger gepresenteerd.

Politie bevestigt: geen aparte registratie van moslimdiscriminatie meer

22 september 2020

In april signaleerden we op Republiek Allochtonië dat de politie geen cijfers meer geeft over moslimdiscriminatie. Vervolgens stelden de Amsterdamse PvdA en DENK dit in de Amsterdamse raad aan de orde. Uit de antwoorden van het Amsterdamse college blijkt dat de politie inderdaad gestopt is met registratie van moslimdiscriminatie.
Interessant wordt nu wat de reactie van de Amsterdamse raad zal zijn, omdat diezelfde raad in 2015 nog een initiatief aannam waarin werd gepleit voor registratie van moslimdiscriminatie. Ook is interessant wat de reactie van enkele landelijke politieke partijen zal zijn die in hun verkiezingsprogramma’s aandacht vroegen voor deze vorm van discriminatie.

Boerkaverbod leidt tot toename moslimhaat

21 september 2020

Het vorig jaar ingevoerde 'boerkaverbod' wordt in de praktijk vooral als legitimering gebruikt om vrouwen die een gezichtssluier dragen en andere moslimvrouwen uit te sluiten, onheus te bejegenen, te discrimineren en verbaal en fysiek aan te vallen. Dat blijkt uit een zwartboek dat de stichting Meld Islamofobie vandaag publiceert. De stichting heeft een petitie gelanceerd waarin de Tweede Kamer wordt opgeroepen het boerkaverbod te evalueren en af te schaffen.

Factcheck: is er minder aandacht voor islam en moslims in de media?

26 augustus 2020

In een artikel naar aanleiding van het onderzoek moslims op tv van Tayfun Balcik beweerde Theo Brand deze week dat er nu minder aandacht is voor moslims en islam. Klopt dit?

Cijfers en verhalen over discriminatie en stigmatisering van moslims in Utrecht

18 juli 2020

Veel moslims in Utrecht geven aan dat ze discriminatie en stigmatisering ervaren op grond van hun geloof. Zij doen hun ervaringen op uiteenlopende plekken op, maar in het bijzonder op straat of de publieke ruimte, op de arbeidsmarkt, op internet, in winkels, op de markt, in het openbaar vervoer en in het onderwijs. Dat blijkt uit de verkennende studie ‘Utrecht is ook mijn stad!’ Cijfers en verhalen over discriminatie en stigmatisering van moslims in Utrecht die deze week is gepubliceerd. Het verkennende onderzoek werd in opdracht van de gemeente Utrecht uitgevoerd door de zelfstandige onderzoekers Jurriaan Omlo en Ewoud Butter. Het onderzoek bestond uit een survey, interviews en gesprekken met een klankbordgroep en een focusgroep.

Moslims op TV: het ongemak van Srebrenica

7 juli 2020

Op 11 juli is het precies 25 jaar geleden dat de moslim-enclave Srebrenica viel. Een diep traumatische gebeurtenis tijdens de Joegoslavische burgeroorlog, waarbij meer dan 8000 Bosnische moslims (jongens en mannen) werden vermoord door Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic. Ook voor Nederland is deze genocide een open wond. Nederlandse militairen van Dutchbat waren namelijk in Srebrenica aanwezig om die enclave te beschermen. Dat is ze niet gelukt. In dit artikel gaat Tayfun Balcik in op de wijze waarop de programma's Goedemorgen Nederland, Op1 en Nieuwsuur de afgelopen week aandacht hebben besteed aan Srebrenica.

Moslimomroep M24 wil het échte geluid van kleurrijk Nederland worden

1 juli 2020

Gisteren is bekend geworden dat bij de zeven nieuwe omroepen die toegang tot het publieke bestel willen, ook een omroep voor moslims zit. De nieuwe omroep heet M24. De initiatiefnemers lieten bij de lancering weten dat ze het “échte geluid van kleurrijk Nederland” willen laten horen, dat ze een kweekvijver willen zijn voor jong aanstormend talent en dat ze “streven naar verbinding waar anderen vastlopen”. M24 is een moslimomroep, maar wil nadrukkelijk een veel bredere groep aanspreken, zoals bijvoorbeeld ook de van oorsprong christelijke omroepen als de KRO, NCRV en EO dat doen.

In 2019 werden 47 personen veroordeeld vanwege discriminatie

29 juni 2020

Woensdag 1 juli zal de Tweede Kamer spreken over de aanpak van discriminatie en racisme. Dat gebeurt op grond van verschillende rapporten, waaronder Cijfers in Beeld van het Openbaar Ministerie, dat half juni gepubliceerd werd.
Uit Cijfers in Beeld 2019 blijkt dat afgelopen jaar door het OM 123 specifieke discriminatiefeiten werden behandeld. Het ging vooral om de discriminatiegronden ‘ras’ (41%) en antisemitisme (40%). De grootste groep verdachten van specifieke discriminatiefeiten zijn voetbalsupporters (40%) en 'personen van Westerse afkomst' (40%). Deze laatste groep werd tot 2017 door het OM nog betiteld als 'blanke particulieren'.

Stop racisme en discriminatie in de media: Het is tijd voor #followup

29 juni 2020

Meer dan 300 mediamakers doen middels bijgevoegd manifest een aanklacht tegen racisme en discriminatie in de Nederlandse media. De ondertekenaars eisen concrete veranderingen en pleiten voor een Meldpunt Media Racisme & Discriminatie.

Weer niks nieuws over buitenlandse inmenging en informele scholing

28 juni 2020

Een verkenning naar informele scholing en de uitkomsten van de mini-enquête naar ‘ongewenste buitenlandse beïnvloeding van religieuze organisaties’ leveren geen van beiden nieuwe inzichten op. Teveel wordt ingezoomd op een zeer beperkt aantal als salafistisch bestempelde islamitische organisaties, die toch al mogen rekenen op bijzondere belangstelling van media en veiligheidsdiensten. Los van de kwaliteit van de duiding van deze organisaties, bepalen zij daardoor in belangrijke mate het beeld dat ontstaat over de financiering én het informele onderwijs van moskeeën in Nederland. Dat zet de institutionalisering van de islam bijna per definitie in een kwaad daglicht. Het wordt tijd dat politici en bestuurders niet continu reageren op actuele mediahypes. Onderzoekers moeten zich op hun beurt niet langer laten lenen voor het onder de loep nemen van vragen waarop het antwoord bekend of politiek ongewenst is.

Moslims op TV: Goedemorgen Nederland heeft nog een wereld te winnen

23 juni 2020

Het is nu al bijna een maand dat het onderzoek Moslims op TV aan de gang is. Op een systematische wijze wordt dagelijks bijgehouden hoe ‘de moslims’ en/of de ‘de islam’ wordt geportretteerd op Nederlandse TV. In dit artikel maakt Tayfun Balcik een deel van de eerste resultaten bekend, met de focus op het WNL ochtendprogramma Goedemorgen Nederland. En om gelijk met de deur in huis te vallen: het ging bar weinig over moslims specifiek in de onderzochte periode. Corona en uiteraard de Black Lives Matter-beweging domineerden de agenda in Hilversum. In de periode van 1 tot en met 20 juni zijn er direct of indirect 50 ‘moslimberichten’ verschenen. Het leeuwendeel (39 berichten, 78% van het totaal) is als ‘negatief’ te kwalificeren.

Coördinator nodig voor structurele aanpak discriminatie

10 juni 2020

Discriminerend gedrag in de openbare ruimte komt structureel voor en heeft ernstige gevolgen. Twee derde van de mensen met een discriminatie-ervaring op straat, online of in het openbaar vervoer vertoont aanpassings- en mijdingsgedrag. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens op basis van de Jaarrapportage 2019 'Veilig jezelf zijn in het openbaar'. Het College roept de overheid op om een coördinator aan te wijzen voor de aanpak van discriminatie in de openbare ruimte. De vele antiracismedemonstraties onderstrepen volgens het College de hardnekkigheid van het probleem.

Tayfun Balcik: “Ik nodig mensen uit om kritisch met ons mee te kijken” #moslimsoptv

1 juni 2020

Vandaag begint het onderzoek ‘Moslims op TV’ onder leiding van onderzoeker en historicus Tayfun Balcik (35), coördinator bij The Hague Peace Projects. Balçik: "We willen kijken hoe moslims en ‘de islam’ worden neergezet. Is er sprake van een andere behandeling van moslims?" Tot en met oktober 2020 zullen over deze verkenning achtergrondartikelen worden gepubliceerd op Nieuw Wij en op Republiek Allochtonië. Theo Brand interviewde Tayfun Balcik over het onderzoek.

Onderzoek Moslims op TV van start

26 mei 2020

De komende maanden zal Tayfun Balcik van The Hague Peace Projects onderzoeken hoe items over moslims en de islam behandeld worden door Nederlandse nieuws- en praatprogramma’s op TV. Het onderzoek is een vervolg op het vorig jaar gepubliceerde onderzoek ‘Moslims in Nederlandse kranten’, waarbij ook Republiek Allochtonië en Nieuw Wij betrokken waren. Ook bij dit nieuwe onderzoek zijn beide sites betrokken. Lezers worden opgeroepen mee te kijken en eventuele bevindingen te delen via de sociale media accounts van Moslims op TV.

Geen gebrek aan corona-protocollen voor moskeeën

24 mei 2020

Vandaag vieren moslims Eid al-Fitr, dat het einde van de vastenmaand ramadan markeert. Deze feestdagen verlopen voor veel van hen anders dan normaal. De maatregelen die gelden als gevolg van het coronavirus zorgen voor zeer beperkt familie- en vriendenbezoek en afstand houden daar waar dichtbij elkaar zijn en staan normaal juist de regel is. Bijna alle moskeeën zijn al maanden dicht. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) ontraadde afgelopen vrijdag moslims tijdens het feest te gaan bidden in moskeeën, omdat gebedshuizen gelet op de RIVM-richtlijnen 'beter nog even dicht kunnen blijven'. De Vereniging van Imams in Nederland (VIN) stelde zich op hetzelfde standpunt: ‘Vermijd daarom het feestgebed in de moskee, maar verricht dit gebed thuis, met in achtneming van haar aangeraden handelingen’. De Blauwe Moskee in Amsterdam organiseerde vandaag wél een gebed, voor een kleine 30 mensen met een vitaal beroep ‘als waardering voor hun inzet de afgelopen periode’. De aangekondigde versoepelingen van de richtlijnen door het kabinet, vragen om duidelijke protocollen voor de - al dan niet gefaseerde - heropening van moskeeën, met hun brede scala aan religieuze, educatieve en sociaalmaatschappelijke activiteiten. En die zijn inmiddels ruim voorhanden.

CMO: Heropening van moskeeën nog niet aan de orde

10 mei 2020

In diverse media werd zaterdag gemeld dat ‘de islamitische gebedshuizen zich voorbereiden op heropening’. Het blijkt te gaan om Centrum de Middenweg in Rotterdam en de Amsterdamse Blauwe Moskee, die samen nadenken hoe ze ‘de intelligente opening vorm zullen gaan geven’. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) zegt dat deze berichten niet leidend zijn voor de Nederlandse moskeeën.

Politie verstrekt geen cijfers meer over moslimdiscriminatie

25 april 2020

De Nederlandse politie heeft, in tegenstelling tot voorgaande jaren, geen cijfers beschikbaar gesteld over het aantal meldingen dat in 2019 door de politie is ontvangen van incidenten van moslimdiscriminatie. Dat is één van de 7 conclusies die ik trek uit de rapportage Discriminatiecijfers 2019. Verder valt onder andere op dat de rapportage van de politie ook op andere vlakken aan transparantie heeft ingeboet en dat het aantal registraties van discriminatie op internet laag blijft. Tot slot doe ik een oproep niet alleen te investeren in het vergroten van meldingsbereidheid.

Ramadan en corona

24 april 2020

Door veel gemeenten en ook op nationaal niveau wordt aandacht besteed aan de corona-crisis in relatie tot de vandaag begonnen vastenmaand voor moslims, de ramadan. Zo liet de gemeente Amsterdam - naast een Q&A op de site van de GGD - speciaal voor deze gelegenheid filmpjes maken in het Turks, Tamazight en Marokkaans-Arabisch.

Meer ruimte voor islamitisch begraven

9 april 2020

De corona-crisis heeft de behoefte aan islamitische begraafplaatsen in Nederland in een noodgedwongen stroomversnelling gebracht. Een fors deel van de moslims die de afgelopen weken - al dan niet aan corona - is overleden kan niet gerepatrieerd worden naar de landen van herkomst, omdat er nauwelijks vliegverkeer meer mogelijk is en veel grenzen potdicht zitten. Bestaande voorzieningen zoals die in Almere, Bergen op Zoom en Nuenen draaien overuren en de nog benodigde middelen voor de aankoop van de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa in Zuidlaren werden via benefieten en andere (binnenlandse) inzamelingsacties in rap tempo bijeen gebracht. Niet verwonderlijk: in de meeste gemeenten is het niet mogelijk om - zoals de islam dat voorschrijft - een graf te kopen met een eeuwigdurend grafrecht. De behoefte wordt politiek geagendeerd. Met wisselend succes.

Ruim twee derde van Turkse en Marokkaanse Nederlanders ervaart discriminatie

5 april 2020

Turkse Nederlanders en Marokkaanse Nederlanders ervaren van alle onderzochte bevolkingsgroepen het vaakst discriminatie. Ruim twee derde van de Turkse Nederlanders (69%) en Marokkaanse Nederlanders (72%) voelde zich (inclusief twijfel) vooral gediscrimineerd op grond van hun etnische achtergrond. Ongeveer de helft van de Turkse Nederlanders en twee derde van de Marokkaanse Nederlanders geeft aan zich (ook) gediscrimineerd te voelen op grond van hun geloof.
In vergelijking met 2013 is er onder deze groepen wel sprake van een afname van de ervaren discriminatie. Dat blijkt uit het onderzoek naar 'Ervaren discriminatie' dat het SCP deze week publiceerde.

OJCM: 'verhoren buitenlandse beïnvloeding leiden tot polarisatie en wantrouwen'

19 maart 2020

'Tot nu toe hebben de verhoren onbedoeld geleid tot polarisatie en groeiend wantrouwen tussen verschillende bevolkingsgroepen en moslims onderling'. Dat zegt het Overleg Joden, Christenen en Moslims (OJCM) in een brief aan de leden van de Parlementaire ondervragingscommissie ‘ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen’ (POCOB). Het OJCM zegt erop te vertrouwen dat bestaande wetgeving voldoet en dat vooral een grote mate van zelf-transparantie kan bijdragen aan het wegnemen van in ieder geval het beeld dat organisaties vanuit onduidelijke hoek, hetzij buiten- hetzij binnenlands, worden (mede)gefinancierd en beïnvloed.

Moskeeën bieden 'Corona Care'

19 maart 2020

Nadat het gros van de moskeeën in Nederland vorige week vlak voor het vrijdaggebed het heftige besluit nam in ieder geval tot en met 6 april de deuren te sluiten en er vervolgens essentiële informatie over het Corona-virus in het Arabisch en Turks in allerlei app-groepen en via andere sociale media werd verspreid, komen inmiddels ook de solidariteitsacties op gang. Een rondje langs de velden leverde een breed palet aan kleinschalige, veel bredere en zelf internationale initiatieven op. 'Corona Care' van moskee Ar-Rahman uit Hooddorp haalde zelfs de inleidende speech van premier Rutte in het Corona-debat van gisteren.

Het salafisme van Suhayb Salam

24 februari 2020

Afgelopen week heeft imam Suhayb Salam van Stichting alFitrah voor een spektakel gezorgd bij ‘Parlementaire ondervragingscommissie ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen’. De ondervraging ging zeer moeizaam terwijl het een goede gelegenheid had kunnen zijn voor politici en bestuurders om Suhayb Salam beter te leren kennen en inzicht te krijgen in zijn gedachtegoed. Om te kunnen beoordelen of er werkelijk sprake is van ongewenste beïnvloeding is het van belang om de ideologie van Suhayb Salam goed te begrijpen.

Alevieten betreuren gratie voor 'moordenaar van Sivas'

6 februari 2020

Het Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond (ACCR), een van de grootste alevitische verenigingen van Nederland, heeft in een persbericht laten weten het besluit van de Turkse president Erdogan te betreuren om gratie te verlenen aan Ahmet Turan Kılıç. Deze werd op 16 juni 2000 ter dood werd veroordeeld voor zijn rol tijdens het 'bloedbad van Sivas', waarbij 37 mensen om het leven kwamen, waaronder de Nederlandse studente Carina Thuijs. De straf werd na het afschaffen van de doodstraf in 2002 omgezet in levenslang.

'Focus parlementair onderzoek buitenlandse beïnvloeding niet alleen op islam'

5 februari 2020

Vier islamitische koepelorganisaties vragen zich in een brandbrief aan Kamervoorzitter Arib af waarom de voor volgende week geplande parlementaire mini-enquête over ongewenste buitenlandse financiering en beïnvloeding zich naast moskeeën ook niet richt op geld dat politieke partijen, kerken, synagoges en andere maatschappelijke organisaties vanuit het buitenland krijgen. Die exclusieve focus werkt volgens hen stigmatiserend en bevordert de tweedeling in de samenleving. De koepels vertegenwoordigen samen een kleine 150 moskeeën en andere islamitische organisaties, waaronder moskee As-Soennah die voor de commissie moet verschijnen.

Slob versus Haga: 0-2 Knock-out?

21 januari 2020

De rechtbank in Amsterdam oordeelde gisterenmiddag klip en klaar dat de ‘aanwijzing’ van minister Arie Slob (Christen Unie) om het bestuur van het Haga Lyceum in Amsterdam de laan uit te sturen in strijd is met het voor hem nu juist zo ‘heilige’ Artikel 23 van de Grondwet, de vrijheid van onderwijs. Slob gaat in hoger beroep. Onverstandig want kansloos, zeggen kenners.

Steen door ruit en mogelijk poging brandstichting bij Haga Lyceum

6 januari 2020

Bij het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam is vannacht mogelijk geprobeerd brand te stichten. Leerlingen ontdekten vanochtend dat een ruit van een lokaal was ingegooid. In het klaslokaal lag een baksteen. Op het schoolplein vonden de leerlingen een blik aanstekervloeistof. Volgens directeur Soner Atasoy is de brandbare vloeistof naar binnen gegoten en zat de docentenstoel er mee onder. De school, die zeker de afgelopen tijd vooral negatief in de publiciteit was, heeft de politie ingeschakeld en aangifte gedaan.

Hoe zit het nu eigenlijk met de groei van islamitisch onderwijs?

13 december 2019

Het aantal leerlingen op islamitische basisscholen zit het laatste decennium in de lift. Diverse media noemen dat opvallend. Zo ligt het islamitisch onderwijs aan de hand van incidenten en conflicten regelmatig onder vuur en neemt vooral daardoor de politieke en publieke roep om wijziging of afschaffing van artikel 23 van de Grondwet flink toe. Geen reclame zou je zeggen. Wat speelt er nu eigenlijk allemaal?

Agenderen van moslimhaat leidt tot ongemak

12 december 2019

Er werd dit jaar een paar keer in de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor moslimhaat of moslimdiscriminatie. Eén keer werd een motie aangenomen. Andere pogingen sneuvelden.
Moslimhaat en moslimdiscriminatie staan nog niet lang op de agenda van de Nederlandse politiek. De wijze waarop het geagendeerd wordt is niet altijd even effectief. Er wordt geworsteld met terminologie en de vergelijking met antisemitisme wordt te gemakkelijk getrokken.

AIVD over Haga Lyceum: terecht, slordig, onrechtmatig of doodzonde?

9 december 2019

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) kwam vrijdag met hun oordeel over de manier waarop de AIVD is omgesprongen met het Haga-dossier. Mediaberichten - zeker de koppen ervan - verschilden opvallend fors in hun weging van de inhoud van het rapport. De Volkskrant spreekt van een doodzonde, het Parool noemt het opereren onrechtmatig, Trouw zegt dat nuance ontbrak, de Telegraaf weet dat het rapport de ‘oorlog rond het Haga Lyceum zal versterken’, volgens de NRC liet de AIVD steken vallen en de NOS heeft het over een terechte waarschuwing. Het kan verkeren. De leiding van het Cornelius Haga zelf omschrijft het rapport als ‘een krachtig signaal van de CTIVD, waarbij er geen andere winnaars zijn dan de rechtsstaat’. Daar valt hoe dan ook geen speld tussen te krijgen.

Slob versus Haga: 0-1

22 november 2019

Vandaag besloot de Raad van State dat onderwijsminister Arie Slob de financiering van het Cornelius Haga Lyceum per 1 december niet (volledig) mag stopzetten. Deze uitspraak geeft de leiding van de school ruimte om de zaak in Amsterdam over de rechtmatigheid van de aanwijzing van de minister om het schoolbestuur te laten vervangen op 9 december rustig af te wachten. Ook is er tijd om het hoger beroep bij de rechtbank in Den Haag tegen de Onderwijsinspectie over het vernietigende inspectierapport op 24 december te laten passeren. De advocaat van het Haga zegt alle vertrouwen in een goede afloop te hebben.

"Niet alle moslims zijn terroristen, maar de meeste terroristische aanslagen worden wel door moslims gepleegd"

juist?
onjuist?

"Islam is het grootste geloof in Amsterdam en Den Haag"

juist?
onjuist?

Het begrip 'islamofobie' is uitgevonden door ayatollah Khomeini om kritiek op de islam onmogelijk te maken

juist?
onjuist?

"Er zijn straks meer moskeeën dan kerken"

juist?
onjuist?

De groei van islamofobie is een mythe

juist?
onjuist?

Wordt de Brugse kerstmarkt onder druk van moslims vervangen door 'wintermarkt'?

juist?
onjuist?

Ontvang de nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief