Zuilen in de polder? Een verkenning van de institutionalisering van de islam in Nederland

4 november 2018

In november is de publicatie Zuilen in de polder?’ verschenen. Dit boek van de onderzoekers Ewoud Butter en Roemer van Oordt biedt inzicht in het ontstaan en de ontwikkeling van islamitische organisaties in Nederland en in de factoren binnen en buiten de moslimgemeenschappen die van invloed zijn op deze organisaties. De nadruk ligt daarbij op de periode tussen 1990 en 2016. Naast literatuuronderzoek baseren de auteurs zich op interviews en een kwart eeuw aan eigen ervaringen.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere demografische ontwikkelingen, moskeeën, moskeekoepels, imams en imamopleidingen, islamitisch onderwijs, islamitische omroepen en andere media, islamitische politieke partijen en andere islamitische organisaties.  De auteurs gaan uitgebreid in op de maatschappelijke en politieke context, het islamdebat en de effecten daarvan op de institutionalisering van de islam in Nederland. Ook staan ze stil bij het langzaam verdwijnen van de eerste generatie bestuurders en de opkomst van een nieuwe generatie van in Nederland geboren en getogen moslims.

Zuilen in de Polder? Een verkenning van de institutionalisering van de islam in Nederland (465 bladzijden) is begin november in boekvorm verschenen en is onder andere te bestellen via bol.com

De auteurs, Roemer van Oordt en Ewoud Butter zijn allebei politicoloog en werken als zelfstandig onderzoeker, adviseur en projectontwikkelaar. Beiden schrijven ook voor het weblog Republiek Allochtonië.

Op polderislam

De teksten uit Zuilen in de Polder? zullen de komende tijd ook verspreid op de pagina's van polderislam verschijnen. 

Delen:


Gerelateeerde achtergrond artikelen: